Tehnologija
0

Tehnološki giganti se udružili i tužili Google

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupacija većih tehnoloških kompanija Fair Search, među kojima su Oracle i Microsoft, tužila je Google Evropskoj komisiji zbog aplikacija koje nudi u svom operativnom sistemu Android.

"Tražimo od Evropske komisije da brzo djeluje i odlučno zaštiti konkurentnost i inovativnost na ovom tržištu. Ukoliko ne bude djelovanja, to će samo ohrabriti Google da ponovo zloupotrijebi svoju dominaciju pošto se potrošači sve više okreću ka platformi mobilnih telefona, gdje dominira operativni sistem Androi`", rekao je Thomas Vinje predstavnik Fair Searcha u čijem su članstvu još i Nokia, Expedia i TripAdvisor.

Iz Fair Searcha je saopšteno da su podnijeli žalbu Evropskoj komisiji i da Google optužuju da želi da korisnici sistema Androida koriste i njihove vodeće aplikacije poput Mapa i YouTubea.

Kompanije okupljene u Fair Searchu su 2010. godine podnijele žalbu Evropskoj komisiji, koja je pokrenula istragu o kršernju pravila protiv konkurentnosti. Google je tada optužen da koristi svoju dominaciju na tržištu internet-pretraživača.