Revolucionarni izum
0

Tanka savitljiva plastika kao baterija budućnosti

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu izumili su plastiku tanku kao kreditna kartica, u koju se može pohraniti energija i tako zamijeniti dosadašnje baterije. Konvencionalna baterija koju smo mnogo godina koristili mogla bi nakon ovog izuma postati stvar prošlosti.
Naučnici kažu da su izumili tanku plastiku koja prikuplja i oslobađa energiju, što bi moglo da bude prekretnica u načinu na koji koristimo telefon, vozimo automobil, pa čak i nosimo odjeću.

Ova tehnologija bi također mogla omogućiti izum fleksibilnih monitora koji bi se mogli spakovati i uokolo nositi kao list papira. Mogla bi se koristiti i za izradu "električne odjeće", koja bi, shodno vremenskim uslovima, oslobađala toplotu ili hladnoću.

"Ovaj materijal nije baterija, to je elektrolit sličan onome u tipičnom strujnom kolu", objašnjava vođa tima, doktor Emile Greenhalgh.

Prototip izuma tanak je kao kreditna kartica, treba mu pet sekundi da se napuni sa standardnog izvora energije, a može osvjetliti sijalicu u toku 20 minuta.

Dr. Greenhalgh smatra da će se ubuduće u automobilima koristiti energija sa krova ili iz vrata, a sve to zahvaljujući upravo ovom materijalu. Naučnici planiraju da novu vrstu baterije iskoriste i u hibridnim modelima Volva i tako smanje težinu automobila, zbog čega će biti efikasniji, piše Daily Mail.

"Niko nikad nije izumio nešto ovakvo. Za deset godina ono bi moglo zamijeniti baterije", uvjeren je doktor Greenhalgh.