Tehnologija
1

Svjetski kongres mobilne telefonije počeo u Barceloni

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Svjetski mobilni kongres GSMA (MWC - Mobile World Congress) počeo je u Barceloni, a predviđa se da će ga posjetiti 75.000 osoba, što bi mogao biti i novi rekord.

Kongres je u fokusu tehnološkog svijeta, a na njemu se nalaze i najvažnije kompanije iz ovog sektora, koje predstavljaju svoje nove proizvode poput tableta, mobilnih telefona, fotoaparata i drugih. Kongres će trajati četiri dana, a blizu 18.000 kompanija iz skoro 200 zemalja svijeta izlaže svoje proizvode na njemu.

Najinteresantniji proizvodi na Kongresu zasigurno su novi model mobilnog telefona Samsung Galaxy S5, Nokia koja prvi put ima štand na ovom Kongresu i njen novi telefon sa Android operativnim sistemom, fleksibilni i okrugli LG-jevi novi modeli mobilnih telefona, mobilni telefon Talkband1 za ručni zglob marke Huawei, HTC-ov telefon koji radi sa servisom Google Now i sat koji dođe kao dodatna oprema, novi Liquid E3 mobitel marke Acer, koji ima opciju snimanja različitih fotografija, Sony Xperioa Z2 i novi tablet.

Mnoge kompanije predstavit će i svoje planove za predstojeći period. Jedna od gigantskih kompanija iz ovog sektora, Apple, na ovom Kongresu učestvuje samo kao posmatrač, te se na tržištu još uvijek drže odvojeno od drugih kompanija.

Jedna od najaktuelnijih tema na Kongresu je kupovina aplikacije WhatsApp od strane Facebook-a, te dogovor osnivača Facebook-a Marka Zuckerberga i suosnivača WhatsApp-a Jan Kouma.

Barcelona će, u skladu sa sporazumom sa MWC-om, do 2018. godine biti domaćin Kongresa, te će ekonomski i profitirati od njega.

Kako navode izvori Grada Barcelone, profit koji će grad imati od Kongresa iznosit će više od 350 miliona dolara. Iz MWC-a je saopšteno da stopa popunjenosti hotela u Barceloni iznosi 91,3 posto, te da je obezbjeđen privremeni posao za 7.200 osoba.