Tehnologija
7

Švicarska: Novi avion na solarni pogon obavio prvi let

SRNA
Avion na solarni pogon koji će sljedeće godine krenuti na putovanje oko svijeta obavio je danas svoj prvi let u Švicarskoj.

Avion "Solarni impuls 2" poletio je sa aerodroma u švicarskom mjestu Payerne u 05:35 sati i vratio se dva sata kasnije.

Riječ je o većoj i poboljšanoj verziji aviona koji je preletio SAD prošle godine sa avanturistima Bertrandom Piccardom i Andreom Borschbergom za komandama, prenio je BBC.

Pilot na prvom letu novog aviona na solarni pogon bio je Markus Scherdel. On se popeo na visinu od 1.800 metara i izvršio seriju manevara da bi provjerio sistem upravljanja.

Scherdel je izvijestio da je u početku bilo vibracija, ali je misija generalno bila veoma pozitivna.

http://www.youtube.com/watch?v=yUpyuORoB8o

"Ovo je veliki dan za čitav tim 'Solarnog impulsa'. Avion poput ovog je jedinstven. Prvi put u historiji imamo avion koji leti bez goriva danju i noću, što pokazuje nevjerovatan potencijal čistih tehnologija", izjavio je Piccard.

Avion je napravljen od karbonskih vlakana, a raspon krila mu je 72 metra, što je više nego kod Boeinga 747. Uprkos tome, avion je težak samo 2,3 tone.

Na gornjoj strani krila nalazi se 17.000 solarnih ćelija, koje napajaju četiri električna motora do brzine od 140 kilometara na sat. Solarne ćelije preko dana pune litijumske baterije, a one potom omogućavaju da propeleri rade tokom noći.

Prvi "Solarni impuls" postavio je nekoliko svjetskih rekorda, uključujući najduži let na solarni pogon sa ljudskom posadom, koji je trajao 26 sati.

Ovaj avion obavio je prvi interkontinentalni let na solarni pogon i prešao najveću distancu korištenjem energije Sunca.