Tehnologija
0

Svemirska letjelica Endeavour lansirana u svemir

Sarajevo-x.com
Američka svemirska letjelica Endeavour lansirala se iz Kennedy Space Centera, Florida, sa astronautima i opremom International Space Stationa (ISS), objavljuje BBC.

Šesnaestodnevni let je najduža misija svemirske letjelice ISS-a. Sedmočlana posada letjelice instalirat će robot s dvije ruke, konstruisan u Kanadi.

Tokom dvanaestodnevnog boravka na ISS-u, posada će istovariti teret i opremu za japanski laboratorij, Kibo, uz pomoć tri osobe koje već neko vrijeme borave u svemirskoj stanici.

Članovi posade će postaviti ruke robota, dužine 3,35 metara, na kran stanice. Pomjerajući se mehanički u prostoru, robot, zvani Dextre, u mogućnosti je okretati seoko sebe. Ramena su mu pričvršćena za dvije identične ruke sa kompleksnim “zglobovima” koji omogućuju slobodu kretanja.

Astronauti planiraju testirati i novu tehniku za popravak oštećenja na štitu, nastalog 2003. godine, za vrijeme jednog od pet planiranih svemirskih letova.

Japanski laboratorijskih kompleks je posljednje istraživanje u sklopu ISS-ovog projekta, vrijednog oko 100 milijardi američkih dolara. Evropska svemirska laboratorija Columbus stigla je prošlog mjesec i povezala se sa NASA-inom istraživačkom bazom, modulom zvanim Destiny, na svemirskoj stanici.

Nakon što letjelica Endeavour napusti ISS, prvi evropski teretni svemirski brod, letjelica pod nazivom Jules Verne će se ukrcati na ISS