SAD zaostaju
0

Švedska vodeća u korištenju telekom usluga i IT tehnologija

Sarajevo-x.com
Švedska je preuzela prvu poziciju od SAD-a kada je u pitanju korištenje telekomunikacijskih tehnologija, kao što su mreže, mobilni telefoni i kompjuteri, objavljeno je u izvještaju Connectivity Scorecard. Ovaj godišnji izvještaj kreirao je prof. Leonard Waverman sa London School of Business, a obuhvata 50 zemalja svijeta kroz desetine indikatora uključujući tehnološke vještine i korištenje tehnologija.

"Švedska ne samo da ima najbolju mješavinu svih atributa, nego bilježi i stalni napredak ka vrhu", riječi su profesora Wavermana, koji dodaje da se pojavljuje jaz u onome što je nekada bila suština američkog liderstva u većini industrijskih i uslužnih djelatnosti - obrazovanju i vještinama.

U prošlogodišnjem istraživanju Connectivity Scorecard, Švedska je bila na drugom mjestu, dok je Norveška smještena na treće mjesto, na koje je došla sa petog.

Istraživači kažu da se novi indikator, koji osigurava proizvođač opreme Nokia Siemens Networks, već koristi od strane nekoliko zemalja u strategijama za razvojne inovacije.

"Ekonomski oporavak i vladini stimulativni paketi su usmjereni na podsticaj korištenja broadband interneta i razvoja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, i to bi trebalo osigurati prostor za optimizam u nadolazećim godinama", najavio je Waverman.

Zemlje na području istočne i zapadne Evrope, uključujući Italiju, Španiju, Grčku i Poljsku, zauzele su posljednje mjesto na listi od 25 razvijenih zemalja.

Malezija, potpomognuta dobrom saradnjom između javnog i privatnog sektora, nastavlja rasti prema vrhu liste zemalja u razvoju, dok se Južna Afrika popela na drugo mjesto zahvaljujući velikoj korporativnoj potrošnji na IT hardver, softver i usluge, piše AP.

Prateći rejtinge 10 ekonomija vođenih inovacijama koje su razmatrane u studiji, na skali od 1 do 10, trenutni poredak prema Connectivity Scorecard je sljedeći:

  1. Švedska 7,95
  2. SAD 7,77
  3. Norveška 7,74
  4. Danska 7,54
  5. Holandija 7,52
  6. Finska 7,26
  7. Australija 7,04
  8. Velika Britanija 7,03
  9. Kanada 7,02
  1. Japan 6,73

Prateći indekse za top 10 ekonomija koje pokreću efikasnost i resursi, na skali od 1 do 10, bez poređenja sa ekonomijama koje su vođene inovacijama, stanje na rang listi je sljedeće:

  1. Malezija 7,14
  2. Južna Afrika 6,18
  3. Čile 6,06
  4. Argentina 5,90
  5. Rusija 5,82
  6. Brazil 5,32
  7. Turska 5,09
  1. Meksiko 5,00
  2. Kolumbija 4,76
  3. Ukrajina 4,67