Tehnologija
2

Sve više zapadnih zemalja traži cenzuru Googlea

SRNA
Sve više vlada u svijetu, među kojima i vlade nekih zapadnih zemalja, zahtjeva od Googlea da skine sadržaje koje korisnici, kako se najčešće navodi, ne bi trebalo da vide.

Upozoravava se da je to zabrinjavajuće, ne samo zato što se ugrožava sloboda govora, nego i zato što su sve više zahtjeve počele slati države od kojih se to ne očekuje - zapadne demokratije koje do sada nisu bile sklone cenzurama.

Broj zahtjeva udvostručio se u drugoj polovini prošle godine, a na listi zemalja koje su se prvi put upisale u neslavnu listu cenzora našle su se Ukrajina, Jordan i Bolivija.

Od početka jula do kraja prošle godine Google je ispoštovao oko 65 posto od 467 sudskih naloga za skidanje materijala i oko 47 posto od 561 zahtjeva koji nisu imali sudsku potvrdu.

Iz Španije je zatraženo od Googla da skine 270 rezultata pretrage koji su vodili na blogove i članke u novinama koji su se odnosili na privatne i javne osobe, među njima gradonačelnike i državne tužioce.

U Brazilu na internetu nema mjesta za ismijavanje izbornih kandidata. Izborni sud u Brazilu tražio je od Googla da sa programa Orkut skine četiri profila zbog političkog sadržaja koji se na njima nalazio.

Široko postavljeni zakoni o kleveti u Brazilu dozvoljavaju da sudovi mogu narediti Googleu da ukloni čak i istinite informacije sa interneta.

Zakon čak zabranjuje prikazivanje parodija kandidata tokom izbora pa su dobili i zahtjeve da uklone materijale slavnih komičara.

U Poljskoj je jedna državna ustanova tražila da se ukloni sve što povezuje stranice na kojima je kritikovana.

Pakistan čuva monarhiju, a Turska osnivača moderne države Kemala Ataturka i ne žele na internetu bilo pta što odudara od toga.

Tajlandsko Ministarstvo informisanja, komunikacije i tehnologije tražilo je da se skine čak 149 snimaka zato što se, navodno, u njima vrijeđa monarhija.

Google je 70 posto tih snimaka "zamračio", ali samo za područje Tajlanda, dok ih je ostatak svijeta i dalje mogao vidjeti.