Godišnji izvještaj Symanteca
0

Sve veći broj napada na računare diljem svijeta

Sarajevo-x.com
Hakeri u jednoj sekundi izvrše više od 100 napada na računare diljem svijeta. Iako većina tih napada nije štetna za računare izvještaj Symanteca je pokazao da jedan napad svake 4,5 sekunde ipak naruši sistem vašeg računara.

Val napada na računare povećao se otkako je došlo do naglog porasta zlonamjernih programa, navedeno je u godišnjem izvještaju kompanije Symantec koja se bavi proizvodnjom sigurnosnih softvera.

Naime, broj zlonamjernih softvera u 2009. godini veći je za 71 posto u odnosu na 2008. godinu. To znači da je 51 posto svih virusa, trojanaca i ostalih malicioznih programa, viđenih do sada, prijavljeno tokom 2009. godine.

Symantec je tokom 12 mjeseci identifikovao skoro 2,9 miliona primjerka malicioznog koda.

Do porasta zlonamjernih programa velikim dijelom došlo je i zbog rasta popularnosti alatki za stvaranje malicioznih softvera, a koje su veoma jednostavne te ih mogu koristiti i početnici, objavio je BBC.

Neke od tih alatki su besplatne, dok su druge pak veoma skupe. Naprimjer, jedna takva, nazvana Zeus košta blizu 700 dolara, a s obzirom da je veoma uspješna, tvorci Zeusa nude i telefonsku podršku onima koji se ne znaju njom koristiti.

Zeus preko spama namami ljude na web stranice preko kojih im se instalira maliciozni kod, ili im se ušunja u računar zahvaljujući već poznatim sigurnosnim propustima.

U izvještaju se navodi kako to često pomaže cyber kriminalcima da postave botnete, odnosno mreže zaraženih računara preko kojih se šalje neželjena pošta, ili se kradu privatni podaci

Prema podacima Symanteca u 2009. godini blizu sedam miliona računara su bili dio mreže zaraženih računara.

"Sve je to zbog novca, kazao je Tony Osborne iz Symanteca, dodajući kako je veoma teško uhvatiti te osobe, kojima je cyber kriminal zapravo posao.

On je dodao i to je sve veći broj hakerskih napada u zemljama u razvoju, ponajprije u Indiji i Brazilu. Naime, u tim zemljama razvojem infrastrukture ljudi sve više koriste Internet, ali nisu upoznati sa svim načinima zaštite pa su zbog toga laka meta.