Projekat američkih naučnika
0

Stiže laserski pištolj za ubijanje komaraca

Sarajevo-x.com
Ugledni američki naučnici rade na konstruisanju laserskog pištolja koji bi u jednom potezu mogao ubiti i do nekoliko miliona komaraca, piše CNN.

Tim američkih naučnika iz takozvanog 'Star Wars programa' koji je bio aktuelan za vrijeme Hladnog rata radi na konstruisanju univerzalnog 'lijeka' protiv uzročnika malarije - komaraca, a kako piše CNN, radi se o laserskom pištolju protiv ovih nametnika.

Vodeći autor ovog projekta, Dr. Jordin Kare, rekao je CNN-u da bi laserski pištolj u momentu mogao ubiti više miliona komaraca što bi spasilo mnoge ljudske živote u područjima u kojima hara malarija - opasna zarazna bolest koju prenose komarci.

Svakih 30 sekundi u Africi jedno dijete umre od posljedica malarije koju prenose ženke komaraca. U svijetu se svake godine zabilježi oko 300 miliona akutnih slučajeva malarije što rezultira smrću više od milion ljudi.

Na pitanje o tome koliko bi ovaj uređaj mogao potencijalno naštetiti drugim ekosistemima, naučnici odgovaraju da je pištolj precizan i da će uništavati samo komarce 'koji su ionako štetne životinje i ne koriste nikom'.

Isto tako, naučnici ističu da bi se laser mogao 'instalirati' tako da pravi nevidljivu ogradu oko ugroženih područja i tako spriječi dalje širenje bolesti.

Ovaj projekat nadzire kompanija Intellectuall Ventures koju finansira nekadašnji izvršni direktor Microsofta, Nathan Myhrvold, a jednim dijelom projekat finansira i Bill Gates, vlasnik Microsofta.