Tehnologija
0

Stigao je Seppukoo - ubica Facebooka

Sarajevo-x.com
Muka vam je od Facebooka? Želite okončati svoje postojanje na online društvenim mrežama? Nova web stranica Seppukoo rješenje je za vas.
Na Seppukoo.com korisnicima je ponuđen virtuelni ritual samoubistva na Facebooku deaktiviranjem profila. I tu nije sve. U slučaju da želite da vaš odlazak bude još teatralniji, tu je opcija RIP kojom ćete svim svojim prijateljima na Facebooku poslati poruku da vas tu više nema.

"Vi ste više nego vaš virtuelni identitet", poručuju pokretači sajta, a prenosi AFP. "Ostavite svoj ID za sobom."

Zanimljiva stranica je ime dobila po antičkom japanskom samurajskom činu koji predstavlja želju samuraja da na drugi svijet odu časno. Tada su se samuraji, umjesto da padnu u ruke neprijateljima, sami ubijali ubodom mača u stomak.

Seppukko.com tako nudi "oslobađanje od digitalnog tijela", a dizajn web stranice sličan je Facebookovom, uz razliku u bojama - Seppukoo je crveno-siv, a Facebook plavo-bijeli. Tu su također i slike samuraja s mačem.

Da biste okončali svoje muke sa Facebookom, dovoljno je samo da se na Seppukoo logirate, odnosno da upišete e-mail i šifru. Potom izaberete jednu od šest opcija na "Memorial Pageu", upišete svoje "posljednje riječi" i to je sve. Vaš račun će biti deaktiviran, a u slučaju da se želite vratiti na Facebook, samo se ponovo logirate i vaš račun je aktiviran.

Kreatori stranice su Talijani iz umjetničke grupe "Les Liens Invisibles", a na Seppukoo se u roku od mjesec dana prijavilo oko 20.000 ljudi. Facebook, za one koji to ne znaju, ima 300 miliona korisnika.

Autori insistiraju da nisu pokrenuli sajt kako bi napali Facebook, već kako bi "pomogli ljudima da otkriju šta će se desiti ukoliko okončaju svoj virtuelni život i da uvide koliko je važno biti neko, umjesto pretvaranja da ste neko drugi."