Konkurencija iz RIM-a
0

Stigao je BlackBerry Torch i prijeti da nadmaši iPhone

Sarajevo-x.com
BlackBerry Torch 9800
BlackBerry Torch 9800
Kanadska telekomunikacijska kompanija "Research in Motion" (RIM) predstavila je javnosti svoj odgovor na "Appleov" iPhone, smartphone BlackBerry Torch.
Novi uređaj, predstavljen u New Yorku, ima displej osjetljiv na dodir i tastaturu koja se izvlači. Ima i novi operativni sistem, BlackBerry 6, u sklopu kojeg je i novi pretraživač.

Analize su pokazale da RIM mora napraviti velike promjene na svojim telefonima da bi privukli više kupaca i tako se mogli takmičiti sa iPhoneom i Googleovim operativnim sistemom Android.

BlackBerry je popularan u poslovnom svijetu, ali kako sve više ljudi kupuje iPhone, kritičari upozoravaju da se RIM mora popraviti.

Predsjednik te kompanije rekao je za "Sky News": "Ovo je jedno od najvažnijih predstavljanja proizvoda u našoj historiji. Novi BlackBerry poseban je zato što ima puno novih sadržaja“.

Novi telefon ima kameru sa pet megapiksela u koju je uključen i blic.

Nick Agostino, iz "Mackie Research Capitala", firme koja se bavi investiranjem, rekao je će RIM-ov uspjeh zavisiti od pozitivnih kritika korisnika.

"Činjenica da će telefon biti prilagođen različitim potrebama korisnika je dobra stvar, kao da jednim udarcem ubijete dvije muhe", ističe Agostino.

BlackBerry je dugo vremena postavljao standardne za korisnike koji rade u korporacijama i državnim institucijama zbog njegovog brzog i sigurnog servisa elektronske pošte.

Kritičari ističu da je RIM škrtario na inovacijama koje zahtijeva sve veće tržište.