Tehnologija
70

Steve Jobs nije dozvoljavao svojoj djeci da koriste iPad

Klix.ba
Steve Jobs (Foto: EPA)
Steve Jobs (Foto: EPA)
Vjerovatno biste pomislili da je u kući Stevea Jobsa sve vrvilo od tehnologije, raznih uređaja, koje je napravila njegova kompanija Apple ili neka druga, ali nije bilo tako.

U 2010. godini, godinu dana prije svoje smrti, suosnivač Applea Steve Jobs je nazvao američkog novinara Nicka Biltona te mu iznio nekoliko pritužbi na njegov tekst koji je napisao o iPadu koji je tek bio pušten u prodaju.

U pokušaju da smiri situaciju, Bilton je postavio jedno pitanje, ali je dobio neočekivan odgovor.

"Dakle, mora da vaša djeca vole taj iPad", pitao je Bilton.

Ne, odgovorio je Jobs te pojasnio zašto.

"Oni ga zapravo uopće ne koriste. Mi smo svojoj djeci kod kuće ograničili upotrebu tehnologije", odgovorio je Jobs.

Walter Isaacson, autor Jobsove biografije koja je jednostavno nazvana "Steve Jobs", kasnije je kazao novinaru da je suosnivač Applea uobičavao svake večeri s porodicom sjediti za velikim kuhinjskim stolom gdje su raspravljali o umjetnosti, historiji i knjigama te raznim drugim stvarima, ali da na tim okupljanjima niko nikada nije koristio iPad ili bilo koji drugi uređaj, otkrio je Bilton u tekstu koji je objavio New York Times.

Ironično je to da su nekim zemljama, poput Holandije, osnovane "Škole Steve Jobs" na kojima djeca rade na iPadu, a on sam je očito smatrao da ih djeca ne trebaju previše koristiti.