Jobs ostaje CEO Applea
0

Steve Jobs je bolestan, ali ništa strašno

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Osnivač i CEO jedne od najvećih IT kompanija danas u ponedjeljak je stao u kraj svim glasinama o njegovom lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg se, prema pisanju mnogih medija, neće tradicionalno održati keynote tokom ovogodišnjeg Macworld Expoa. Steve Jobs je, naime, otkrio kako je za njegovu zabrinjavajuće mršavu tjelesnu figuru zapravo kriv hormonalni poremećaj.

U svom zvaničnom pismu koje je uspješni pedesetrogodišnji poduzetnik objavio u ponedjeljak otkrio je kako još uvijek ne planira napustiti fotelju CEO-a poznate američke kompanije, te kako njegovo zdravlje nije ozbiljno ugroženo. Jobs se već podvrgnuo "relativno jednostavnoj" terapiji, nakon što je sofisticiranim testovima njegove krvi utvrđeno da pati od poremećaja hormona koji "krade" proteine potrebne za zdravlje organizma.

"Lijek za ovaj problem je relativno jednostavan i konkretan, te sam već započeo s terapijom. Budući da nisam tako brzo izgubio kilograme, moji liječnici očekuju da ću tek krajem proljeća uspjeti vratiti svoju normalnu tjelesnu težinu", objasnio je Jobs, a prenio AP.

Podsjećamo, špekulacije o ozbiljno narušenom zdravlju čelnika Applea pojavile su se nakon nekoliko njegovih javnih nastupa, na kojima je odavao dojam bolesne osobe, a kuliminirale su nakon što je u decembru saopćeno kako Steve Jobs neće održati svoj keynote 6. januara u San Francisku.

U zvaničnom Appleovom saopćenju navedeno je kako se Jobs neće pojaviti, jer je ovo ujedno i posljednje pojavljivanje ove kompanije na poznatom sajmu, kojeg inače organizuje druga kompanija, IDG medijska grupacija. Applove proizvode ove godine javnosti će predstaviti Phil Schiller, izvršni direktor marketing odjela.

Investitori su, čini se, zadovoljni i sretni što je sam Jobs, koji se uspio izboriti s rakom gušterače, razjasnio sve nepoznanice vezane za njegovo zdravstveno stanje, jer je vrijednost dionica Applea porasla za 3,8 posto, tj. na 94,17 dolara.