Virus najavljivan kao opasan
0

Šta se desilo sa zloglasnim Confickerom?

Sarajevo-x.com
Sjećate li se najava kako će opasni kompjuterski "crv" zaraziti milione računara širom svijeta kada se 1. aprila aktivira? Dan šale bio je i prošao, a ipak, priznat ćete, do danas nismo osjetili neke značajnije promjene.

Iako se galama o njegovom masovnom širenju stišala, Conficker i dalje čini nervoznima tragače za ovakvim virusima, piše CNN.

Phillip Porras, direktor neprofitne istraživačke grupe SRI International, istakao je da je Conficker zaista inficirao milione kompjutera širom svijeta. Autori ovog malvera te zaražene sprave mogu iskoristiti za krađu informacija ili novca njihovih korisnika.

"Conficker je jedan od onih veoma velikih brodova koji uspjevaju opstati na internetu", tvrdi Porras, član međunarodne grupe koja prati ovaj virus.

Ipak, korisnici interneta nisu osjetili da im je Conficker uzrokovao previše problema. Nakon što se pojavio 1. aprila, hakerima je obezbjedio, vjeruju stručnjaci, bolji pristup vojnim kompjuterima. Jedino što su nakon toga pokušali uraditi je prodati lažni softver sa zaštitom vlasnicima zaraženih računara.

Kako novih velikih napada ovog virusa nije bilo, mnogi su povjerovali da je "crv" zapravo mrtav.

Mikko Hypponen iz kompanije F-Secure, koja se bavi osiguravanjem bolje zaštite na internetu, ističe da su kreatori Confickera do sada mogli uputiti opasnije napade da su to željeli.

On vjeruje da njegovi stvaraoci nisu vjerovali da će se taj virus toliko uvećati, niti da će privući toliko pažnje javnosti i medija.

"Ta banda je znala šta radi. Koristili su tehnologiju kakvu mi nikad nismo. Radim s virusima 20 godina i postoji tek nekoliko stvari koje nikad nisam vidio", kaže Hypponen. "Zato vjerujem da je ova grupa nova, da su to ljudi koji su se tek pojavili u tom poslu. Iskusniji hakeri ne dopuštaju da se njihovi virusi rašire tako brzo. Oni namjerno puste manje viruse kako se oni ne bi našli na naslovnicama."

Hakeri-veterani tako virusima zaraze od 2.000 do 10.000 kompjutera, te oni ne budu otkriveni.

"Čak i ako banda okupljena oko Confickera nastavi sa svojim radom, vjerovatno će stvoriti nešto novo", vjeruje ovaj stručnjak koji zajedno sa saradnicima radi na smanjenju broja kompjutera zaraženih "crvom".