Tehnologija
0

Spike Lee na čelu novog online filmskog festivala

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Poznati filmski redatelj Spike Lee pristao je predsjedati žirijem novog online filmskog festivala kojeg organizuje Babelgum, internet kompanija koja besplatno online prikazuje video klipove, saopćeno je u subotu u Veneciji.

Prema Leejevim riječima Internet pruža bezbroj mogućnosti kako bi mladi filmski redatelji predstavili svoje projekte, te više nema isprika. "Danas ste sami krivi, ukoliko vaša remek djela niko ne vidi", dodao je Lee na press konferenciji povodom kreiranja novog online filmskog festivala.

Filmski redatelji, čiji projekti od januara 2007. godine do februara iduće godine gostuju na filmskim festivalima širom svijeta, moći će se prijaviti na ovaj filmski festival od 15. septembra postavljanjem svojih filmova na web stranici Babelguma. Pobjednicima će biti uručena novčana nagrada od 20.000 dolara.

Prvu selekciju će izvršiti korisnici Babelguma, te izabrati po deset filmova za ukupno šest kategorija. Žiri će dalje izabrati tri najbolja filma, a konačnu odluku će donijeti Lee. Novi online filmski festival započet će u februaru, a pobjednici će biti poznati u aprilu. Ogranizatori očekuju otprilike 2.000 prijava, a kategorije u kojima će se ovi filmovi takmičiti su: najbolji novi talenat, kratki film do 20 minuta, dokumentarni film, animirani film, reklama i film sa fokusom na socijalna i ekološka pitanja.

Svi filmovi moraju biti na engleskom jeziku ili imati titl na engleskom jeziku, te ne smiju trajati duže od 45 minuta.