Poput gigantskog obeliska
0

FOTO / Spektakularni pogled sa španskog solarnog tornja

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
Krećući se putem A-49 u Andaluziji, 16 kilometara izvan Sevilje, na liniji horizonta možete uočiti prvi svjetski komercijalni solarni toranj koji liči na gigantski obelisk. Čak i kad je jutro oblačno, sunčane zrake su tako intenzivne da osvetljavaju vodene pare i prašinu stvarajući u zraku divovske rešetkaste linije koje izgledaju kao da potječu iz tornja, piše CNN.

Visok je 115 metara, što odgovara visini 14-spratne zgrade, a okupan intenzivnom bijelom bojom liči na neki vjerski objekat.

Valerio Fernandez je direktor operacija solarnog postrojenja PS10, u sklopu kojeg se nalazi toranj, kao i susjednog PS20. To znači da je on odgovoran za 624 gigantska ogledala koja reflektuju sunčeve zrake u prijemnik smješten na vrhu tornja.

Za sunčanih dana toranj može proizvesti do 11 megavata energije, što je dovoljno za 6.000 domova u gradu poput susjednog Sanlucar la Mayora. No, Fernandez nije zadovoljan.

"Naš je cilj da do 2013. proizvodimo više od 300 megavata", rekao je on za CNN i dodao: "U narednim godinama bavit ćemo se izgradnjom i stavljanjem u upotrebu novih i većih postrojenja kako osigurali nove, ogromne količine solarne energije u ovom području Španije".

Efekt će biti sljedeći: na stotine ogromnih ogledala će se okretati prema suncu poput divovskog metalnog suncokreta.

"Odlučili smo dobiti bolji pogled. Stavljajući na stranu strahove da ćemo biti sprženi poput mrava ispod povećala, mi ćemo se penjati prema vrhu tornja. Odavde, pogled je više nego spektakularan", rekao je on.

Prema zapadu nalazi se čak i veći toranj okružen s još više ogledala. Iako je trenutno zatvoren zbog održavanja, PS20 će ponovo biti u funkciji u aprilu, kao najmoćniji solarni toranj na svijetu.