Mobile World konferencija
0

FOTO / Sony predstavio dva nova mobitela iz serije Xperia

Sarajevo-x.com
Kao što je i očekivano, kompanija Sony je predstavila modele Xperia P i Xperia U, mobitele sa dual-core procesorima na Mobile World konferenciji u Barceloni.

Ovo je prva konferencija za Sony od prekida partnerstva sa kompanijom Ericsson. Sonyjevi pametni telefoni se sada proizvode u odjelu nazvanom Sony Mobile Communications.

Prvi dodatak Sonyjevoj NXT seriji mobitela sa operativnim sistemom Android, koja već uključuje Xperiju S, je Xperia P sa aluminijskim kućištem. Ovaj mobitel ima 4-inčni ekran osjetljiv na dodir, koji Sonyjevi zvaničnici anzivaju "reality displayjem". Ekran ima WhiteMagic tehnologiju koja mu daju šire uglove gledanja u uslovima jake svjetlosti.

Mobitel ima NFC i kameru od osam megapiksela koja može praviti fotografije i snimati video u 1080p rezoluciji. Xperia P će na tržištu biti u drugom kvartalu ove godine.

Sony je predstavio i dodatak u koji korisnici mogu staviti model Xperia P, koji se potom spaja na HDTV putem HDMI priključka.

Osim toga, predstavljen je i slično dizajnirani mobitel Xperia U koji ima dual-core procesor od 1GHz i 3,5-inčni Reality Display te kameru od pet megapiksela. Xperia U će također biti dostupna u drugom kvartalu ove godine.

Sony nije otkrio da li će mobiteli imati novi operativni sistem Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).