Tehnologija
0

Sony optužio grupu Anonimni da su odgovorni za gubitak podataka

SRNA
Japanska korporacija Sony optužila je danas hakersku grupu Anonimni da je indirektno omogućila krađu ličnih podataka više od 100 miliona igrača videoigara putem interneta.

"Sony je sada suočen sa velikim cyber napadom, uključujući krađu ličnih informacija", rekao je predsjednik upravnog odbora japanskog giganta Kazuo Hirai u pismu članovima američkog Kongresa.

Istragu o ovom događaju pokrenuo je i američki Federalni biro, pošto su zvaničnici Sonyja objavili informaciju o krađi podataka tek dva dana poslije incidenta.

"Vodi se aktivna istraga o slučaju Sony. U njoj učestvuju FBI i Ministarstvo pravde", izjavio je američki državni tužilac Eric Holder.

Sony  je objavio da je zaštita njegovog servisa za igranje videoigrica putem interneta probijena u vrijeme kada je servis bio izložen hakerskom napadu grupe koja sebe naziva Anonimni.

Anonimni su pokušavali da blokiraju ovaj Sonyjev servis u znak protesta zbog sudskog procesa koji se u San Franciscu vodi protiv jednog hakera, u šta je uključena i japanska kompanija.

Pored servisa za videoigre, oborena je i mreža Sony Online Entertaiment.
Anonimni su postali poznati kada su u decembru pokrenuli napade na kompanije koje su prekinule tehničku saradnju sa web-siteom Wikileaks. Hakeri su tada privremeno oborili stranice Mastercarda" i Vise koristeći jednostavne softverske alate koji se mogu dobiti besplatno na internetu.

Nepoznati hakeri ukrali su lične podatke oko 100 miliona korisnika Sonyjevih servisa za zabavu, uključujući informacije o njihovim kreditnim karticama.