Prvi "vječiti avion"
0

Solarni avion sletio poslije 14 dana

SRNA
Bespilotni avion na solarni pogon "Zephyr" sletio je danas u američku vojnu bazu u Arizoni poslije neprekidnog leta od 14 dana i ušao u historiju avijacije kao prvi "vječiti avion".

Avion je razvila britanska kompanija "Qinetiq", koja je saopštila da je avion dokazao svoje mogućnosti i da nema potrebe da se još zadržava u vazduhu, prenosi BBC.

Letjelica je već oborila sve rekorde letova izdržljivosti za bespilotne avione.

"Oduševljeni smo ovakvim performansama. Ovo je vrhunac višegodišnjih napora velikog broja veoma talentovanih naučnika i inženjera", izjavio je vođa projekta Jon Saltmarsh.

"Zephyr"  je poletio iz vojne baze u petak 9. jula, u 6.40 časova po lokalnom vremenu.

Nakon 31 časa već je bio oborio zvanični rekord najudužeg neprekidnog leta, ali je ostao u vazduhu, bez potrebe da slijeće radi punjenja rezervoara gorivom, kao što moraju da rade tradicionalni avioni.

Avion je po sunčanom vremenu koristio svoje solarne površine i punio litijum-sumporne baterije, koje su pokretale dva pogonska propelera.
"Zephyr"  bi se noću spuštao na nešto nižu visinu, ali je količina električne energije u baterijama bila više nego dovoljna da ga održi u vazduhu do izlaska Sunca.

Saltmarsh je rekao da avion, sa prečnikom krila od 22,5 metara, više nije eksperimentalna letjelica i da može da počne svoj operativni život.