Kompanija Nokia odlučila
0

Softveri za Symbian telefone od sada besplatni

Sarajevo-x.com
Symbian fondacija je objavila da je softver koji se koristi za većinu "pametnih" telefona od sada učinjen besplatnim za sve one koji ga koriste. Fondacija je napravljena kada je 2008. godine kompanija Nokia, kao najveći proizvođač ove vrste softvera, kupila konzorcij koji ga je programirao. Nokia je odlučila da upravo od danas krene sa njegovom besplatnom distribucijom.

Ovakav potez iz uprave kompanije obrazlažu potrebom da Symbian postane popularan i među drugim proizvođačima telefona, što do sada nije bio poznat slučaj u svijetu tehnologije.

Lee Williams, izvršni direktor Fondacije koja je smještena u Londonu, je izjavio kako je sada kompletirana najveća ikada izvršena konverzija vlasničkog softvera ka onome što se obično označava kao 'open source' ili besplatni softver koji je dostupan bilo kome.

Međutim, softver prilagođen za pojedine telefonske karakteristike tek treba biti objavljen, objavila je Nokia ne precizirajući tačno o kojim se radi.

Symbian softver se trenutno koristi u više od 330 miliona telefona širom svijeta, navodi Fondacija. Ona se trenutno suočava sa jakom konkurencijom u oblasti 'pametnih' telefona, i bori se sa sistemima kao što su Appleov iPhone i Googleov Android.

Android je, naprimjer, besplatan za sve koji žele da ga koriste.

Analitičari kažu da Symbian, koji iza sebe ima više od 10 godina razvoja, počinje da izgleda zastarjelo i da zaostaje za rješenjima koja se na korisničkim telefonima trenutno moraju imati, poput ekrana osjetljivog na dodir. Upravo zbog zaostatka, tržište u Americi ga nikada nije prihvatilo na masovnoj osnovi.

'Open source' verzija softvera je poznata kao Symbian 3, i vuče korijene iz prethodnih verzija kao što su Serija 60 i Serija 40.