Tehnologija
0

Softver prepoznaje lica na fotografijama objavljenim na internetu

Sarajevo-x.com
Face.com je softverska kompanija koja razvija revolucionarni softver koji će uz pomoć algoritma moći identificirati ljude na fotografijama postavljenim na internetu, piše "Dail Mail".

Softver može prepoznati ljude na društvenim mrežama i internet-galerijama poredeći fotografiju sa nekom već postojećom fotografijom lica korisnika. Softver radi tako što kreira algoritam lica, mjere nosa, očiju i usta.

Kompanija tvrdi da je softver 90 posto tačan kada skenira tipične fotografije koje se pojavljuju na stranicama društvenih mreža.

"Pustili smo servis koji dozvoljava ostalima da koriste našu tehnologiju prepoznavanja lica i postave ih na svoje aplikacije", izjavio je za "Sunday Times" izvršni direktor Face.coma, Gil Hirsch.

"Tehnologiju koristi već 5.000 programera koji se bave razvijanjem softvera. U principu možete pronaći ljude preko fotografija. Možete tražiti članove porodice na Flickru, u novinama ili na snimcima na YouTubeu."

Ipak, postoji zabrinutost zbog tačnosti ove tehnologije i njenog utjecaja na privatnost.

"Mislim da će većini ljudi ovako nešto izazvati osjećaj nelagode", rekao je direktor "Privacy Internaionala", Simon Davies.