Tehnologija
0

Snažniji rast IT potrošnje u BiH u ovoj godini

Sarajevo-x.com
IT tržište u BiH u 2006. je poraslo za skromnih 5,1% i doseglo vrijednost od 130 miliona dolara. Za ovakav sporiji porast može se velikim dijelom "okriviti" visoka bazna 2005. godina u kojoj je IT potrošnja snažno povećana uoči uvođenja PDV-a te usporeno ulaganje državne administracije u IT vezano uz izbore održane u oktobru 2006.

Ove će godine kombinacija faktora: dinamične ekonomije, privatizacije, restrukturiranja, rasta prihoda domaćinstava i otvaranja ureda globalnih IT vendora, povoljno utjecati na IT tržište te IDC, vodeća svjetska market intelligence i konzalting kompanija u industriji informacijskih I telekomunikacijskih tehnologija, shodno tome, do kraja godine očekuje rast njegove vrijednosti za više od 12 posto.

"Unatoč ekonomskom rastu, Bosna i Hercegovina se suočava s brojnim izazovima koji utječu na ulaganja u IT”, tvrdi Boris Žitnik, Direktor kompanije IDC Adriatics.

"Premda se godišnji rast BDP-a ustalio na oko 6 posto, politički kontekst i nedostatak jasne strategije IT investicija državne administracije usporavaju ukupna ulaganja u informacijsku tehnologiju. A država, kao najveći pojedinačni ulagač u IT, trebala bi biti glavni pokretač razvoja IT tržišta u ovoj njegovoj ranoj fazi zrelosti. Vrlo visok stupanj nezaposlenosti i deficit tekućeg računa platne bilance također predstavljaju stvarne probleme. S druge strane, PDV se pokazao solidnim i predvidljivim izvorom državnih prihoda, upotreba Interneta i širokopojasnog pristupa rastu, a građanstvo pokazuje sve veći interes za korištenjem osobnih računala, kako za kućnu, tako i za poslovnu uporabu."

Isporuke hardvera činile su više od dvije trećine vrijednosti bh. IT tržišta, a što se očekuje u slijedećih nekoliko godina. Naime, kako je ovo relativno "novo" tržište, državna administracija i poslovni sektor još uvijek najviše ulažu izgradnju osnovne IT infrastrukture. IT usluge činile su 21 posto, a softver preostalih 11 posto tržišta. Osobni računari bili su najveći pojedinačni segment IT tržišta u 2006. godini (s približno 39 posto vrijednosti IT tržišta), a slična se situacija očekuje i ove godine.

Lokalne kompanije IT Computers i NTCHS dominiraju segmentom stolnih računara, dok internacionalni vendori kontroliraju segment prijenosnika.

"Iako je Bosna i Hercegovina još uvijek 'mlado' tržište, potražnja za stolnim računarima usporava, budući da su korisnici otkrili prednosti prijenosnih računara", tvrdi Boris Žitnik. "Na tržištu prijenosnih računara, koje je više manje podijeljeno između vodećih pet globalnih vendora, možemo očekivati napetu tržišnu utakmicu."

"U srednjoročnom razdoblju očekujemo dinamičan razvoj IT tržišta u Bosni i Hercegovini,” kaže Boris Žitnik, "ali dosta će toga još uvijek ovisiti o uspjehu u prevladavanju političkih prepreka s kojima se zemlja mora suočiti, stupnju prioriteta koji će IT imati u ukupnoj budžetskoj potrošnji te učinkovitosti ekonomske politike u osiguravanju održivog rasta"

Izvještaj "Bosnia and Herzegovina IT Services 2007-2011 Forecast and 2006 Vendor Shares" analizira IT tržište u Bosni i Hercegovini u 2006. i daje prognozu rasta po tehnologijama do 2011. godine. Studija pruža informacije o veličini tržišta, udjelima pojedinih vendora te projekcije rasta segmenata hardvera, paketnog softvera i IT usluga.

IDC prati, analizira i predviđa tržišne i tehnološke trendove, omogućavajući klijentima da na osnovi pouzdanih informacija donose strateške odluke vezane uz poslovanje, nabavku i korištenje ICT opreme i usluga. Preko 900 IDC-evih analitičara u više od 90 zemalja pruža ekspertizu i uvid o globalnim i lokalnim ICT tržištima. Direktori i menadžeri širom svijeta već se 43 godine uzdaju u IDC-eve informacije te na osnovi njih donose odluke i doprinose uspjehu svojih kompanija.

IDC je podružnica IDG-a, vodeće svjetske organizacije na području ICT medija, istraživanja I konferencijskih zbivanja.