Tehnologija
0

Slovenski dizajner Elvis Halilović kreirao neobične drvene fotoaparate

Klix.ba
Mladi slovenski dizajner, stolar i fotograf Elvis Halilović i njegov brat Benjamin, u svom studiju kod Velenja kreirali su neobične ručno rađene fotoaparate, napravljene od drveta kestena i javora, pričvršćene magnetima.

Halilović objašnjava kako u doba digitalne fotografije nema puno mjesta za alternativnu tehniku fotografisanja. Mnogi tehniku savladaju prilično brzo, dok nekima treba dosta više vremena ili jednostavno odustanu. Kao odgovor na te probleme, odlučio je napraviti seriju vlastitih fotoaparata Ondu. Radi se o tipu fotoaparata koji za izradu fotografije koristi otvor veličine igle. Kod ove vrste fotografije ne koriste se objektivi, a otvor stvara određene učinke koji ne bi bili mogući upotrebom bilo kakvog objektiva.

"Ljepota ove fotografije krije se u činjenici da je konačan rezultat moguće predvidjeti samo do određene mjere. Na slici nas može uvijek iznenaditi neka 'greška' koja stavi 'tačku na i' konačnom proizvodu. I to učini cijelu stvar još zanimljivijom i uzbudljivijom", kaže Halilović.

Fotoaparati su ručno izrađeni od drveta, povezanim ih drže snažni magneti. Dostupni su u šest različitih modela, veličina i dimenzija filmova. Cijela serija oslanja se na održivost, prirodne materijale i zdrav način života.

"Kada fotografišete sa ovom kamerom, u stvaranju fotografije ne učestvuje samo fotograf, već i objekt fotografije. Ekspozicija traje malo duže nego kod običnih fotoaparata, tako da ljudi koji se fotografišu prolaze određeno iskustvo. Danas većina nas ima fotoaparat, a fotografisanje je postalo toliko svakodnevna aktivnost, da to više i ne primjećujemo. Ove kamere to mijenjaju. Sjetit ćete se svakog dana kada ste nešto fotografisali, kako ste prišli kameri, okinuli, kako ste se osjećali dok ste razvijali film – svega onog što nedostaje današnjoj fotografiji", kaže Halilović.