Saradnja BiH i Srbije
0

Slijepi informatičari izumili 'Zvučnu tastaturu'

Piše: T. Sekulić
Hamdo Kentra iz Sarajeva
Hamdo Kentra iz Sarajeva
Slijepi informatičati, Hamdo Kentra iz Sarajeva i Dragan Mijočić iz Niša izumili su višenamjenski informatički program, 'Zvučna tastatura', koji će biti od pomoći kako slabovidim osobama, tako i svim ostalim koji žele samostalno naučiti koristiti osnovne programe operativnog sistema Windows.

Zvučna tastatura je višenamjenski informatički program koji osim osnovnog moda sadrži dodatnih dvanaest.

Naime, radi se o novoj tehnici učenja slijepog kucanja baziranoj na principu 'slušaj i ne gledaj'.

Zahvaljujući ovom programu slijepe osobe mogu na jednostavan način naučiti raspored tastaturnih dugmadi, naučiti pravilno kucati, a poseban mod je namijenjen slijepim osobama koje koriste screan reader JAWS kako bi bez puno napora i na jedan sasvim novi način naučili koristiti čitač ekrana.

Program nastao saradnjom dvojice slijepih informatičara bit će od velike koristi i za djecu. Naime, ovaj program sadrži zvučni bukvar zahvaljujući kojem će djeca na brz i jednostavan način savladati slova.

"Svako pritisnuto slovo na tastaturi prati zvučni efekat koji predstavlja asocijaciju za to slovo. Slijepa djeca, ali ne samo ona, zahvaljujući ovom modu po prvi put imaju mogućnost korištenja zvučnog bukvara kako bi na vrlo jednostavan način savladali slova", kazao je Hamdo Kentra za Sarajevo-x.com.

Preko ovog programa slijepe osobe mogu, također, na jednostavan i razumljiv način samostalno naučiti koristiti programe iz Windowsovog okruženja, s obzirom da su za svaki od njih izdvojene tastaturne prečice.

"Zbog nerazumijevanja odgovornih institucija na području bivše Jugoslavije gotovo da i ne postoji literatura prilagođena slijepim osobama kako bi mogle samostalno koristiti računar. Postoji nekoliko govornih programa, koji i nisu u potpunosti prilagođeni našem govornom području, a uz to su i veoma skupi", istakao je Kentra dodajući da su se upravo zbog toga on i njegov kolega iz Niša odlučili da izrade ovaj program pod nazivom 'Zvučna tastatura'.

Kentra i Mijočić u izradi svog programa nisu tražili novac od nadležnih institucija, već su za to izdvojili vlastita novčana sredstva.

Međutim, sada kada žele distribuirati svoj proizvod, pomoć im je itekako potrebna.

"Ogromne mogućnosti informatičkih tehnologija slijepim osobama olakšavaju komunikaciju, integraciju, zapošljavanje, ali i zabavu, tako da možemo reći da za slijepe osobe računar ima veliku važnost. Željeli bismo da sve slijepe i slabovide osobe imaju ovaj program, no, za to nam je potrebna pomoć", istakao je Kentra za Sarajevo-x.com, dodajući kako se nadaju da će pronaći donatora koji će im obezbjediti sredstva za proizvodnju ovog programa.

"Ovaj 'proizvod' je jedan od prvih nastao saradnjom između Bosne i Hercegovine i Srbije. Mijočiću i meni nije bilo potrebno mnogo vremena da se dogovorimo, a zatim i realiziramo ovaj projekat", zaključio je Kentra.