Besplatan softver
0

Skype za sve korisnike Nokijinih pametnih telefona

Sarajevo-x.com
Kompanija Skype napravila je drugi veliki skok u tržište bežičnih usluga u samo nekoliko sedmica. Zajedno s top proizvođačem telefona Nokiom objavila je izlazak softvera Skype za Symbian koji bi mogao uskoro biti korišten na više od 200 miliona telefona širom svijeta, prenose britanski mediji.

Novi softver dostupan je za besplatno preuzimanje sa Nokia Ovi Store. Skype za Symbian omogućit će korisnicima Nokijinih telefona da obavljaju Skype to Skype pozive drugim Skype korisnicima, šalju i primaju brze poruke prema i od pojedinaca ili grupa, dijele fotografije, videa i druge fajlove, primaju pozive na njihov postojeći online broj, vide kad su Skype kontakti online i dostupni za pozive i poruke, te lako ubacuju imena i brojeve u adresar.

Skype je napravio svoj prvi veliki skok sredinom februara, dogovorom s najvećim američkim telekom operatorom Verizon Wirelessom.

Skypeovi slobodni pozivi na računarima su postali internet fenomen početkom 2003., a ova kompanija već ima oko 520 miliona registriranih korisnika širom svijeta.

No, do sada su napravili mali napredak na bežičnom tržištu, iako ih je većina telekom operatora vidjela kao opasnost za svoje osnovne djelatnosti, kad je riječ o glasovnim pozivima.

Iz Nokie su objavili kako su registrirali 1,5 miliona učitavanja na Ovi Storeu, za razliku od prije tri mjeseca kad ih je bilo milion.