Da li je servis povjerljiv?
12

Skype pod pritiskom da preda izvještaje o sigurnosti podataka korisnika

Klix.ba
Microsoft je pod pritiskom da otkrije informacije o tome koliko su povjerljivi podaci korisnika Skypea.

Reporteri bez granica, Electronic Frontier Fondacija i 43 druge grupe potpisali su pismo u kojem od firme traže detalje o tome koje infromacije su pohranjene i o težnjama vlade da im pristupe.

Google, Twitter i drugi su već dali na uvid javnosti takve podatke.

Microsoft razmatra ovaj zahtjev, prenosi BBC.

"Microsoft je u stalnoj saradnji s advokatima, industrijskim partnerima i 2.112 vlada širom svijeta, da razviju rješenja i promoviraju učinkovitu javnu politiku koja pomaže u zaštiti internet sigurnosti i privatnosti ljudi", saopćio je Microsoft.

Više od 600 miliona ljudi koristi Skype kako bi komunicirali putem audio i videochata te slali svoje poruke. Microsofot je trenutno u fazi prebacivanja korisnika sa Windows Live Messengera na Skype servis.

Američka firma preuzela je kontrolu nad Skypeom 2011. godine. Od tada, navodi se u pismu, ona je izdala izuzetno nejasne i zbunjujće detalje o tome koliko su razgovori putem njihovog srevisa povjerljivi.

Skype je objavio detalje o pitanju privatnosti na svom blogu u julu prošle godine. Rečeno je da Skype-to-Sykpe pozivi između dva učesnika ne idu kroz njihov centar podataka i da nemaju pristup video ili audiorazgovorima.

Također je navedeno kako pozivi između dva uređaja, koristeći njihov softver budu šifrirani i na taj način ograničavaju mogućnost da bilo ko dođe do podataka ili čuje razgovor.

No, iz Microsofta je rečeno kako čuvaju pohranjene tekstualne poruke 30 dana.

"Ukoliko nam subjekt za provedbu zakona zvaničnim procedurama zatraži pristup porukama koje su pohranjene na našem serveru, mi ćemo mu ih dati", stoji u saopćenju firme.