Tehnologija
0

Skype na Nokia N800 Internet tabletu

Sarajevo-x.com
Čini se da je sve bliži dan kada će besplatni telefonski servisi putem Interneta biti dostupni i na mobilnim telefonima. U srijedu je mobitelski gigant Nokia napravio korak bliže tome tako što je uslugu internet telefoniranja, Skype stavio na svoj internet tablet N800.

Ova usluga omogućava korisnicima Skypea da telefoniraju besplatno putem Interneta umjesto preko drugih telefonskih mreža. Pošto Nokia nudi jednostavan pristup Internetu kada niste za računarom, prirodno je da korisnik možda želi telefonirati putem Skypea, rekao je potpredsjednik Nokije Ari Virtanen.

N800 neće imati instaliran Skype, ali će imati link za download Skypea. Neki smatraju da će prije instalacije, korisnici vjerovatno morati upgradeovati operativni sistem N800, prije instalacije.

Da bi telefonirali Skypeom, korisnici će morati biti u dometu nekog Wi-Fi hotspota, kojih je svakim danom sve više, ali još uvijek nisu postali uobičajeni.

Kako wireless bude postajao sve rašireniji, mogućnost besplatnog VoIP-a (Voice over IP) na mobilnim telefonima mogao bi predstavljati veliku dobit kompanijama za proizvodnju mobitela, ali sasvim suprotan efekat kod telekoma, koji pružaju uslugu telefoniranja.