Cn u rd this quickly?
0

Skraćene SMS poruke teže je pročitati

Sarajevo-x.com
Pojednostavljivanje SMS poruka, uglavnom izostavljanjem samoglasnika, ne kvari našu sposobnost pisanja, ali nam je potrebno mnogo više vremena da te rečenice pročitamo i razumijemo, pokazuje jedna australska studija.

Lektorica na Univerzitetu Tasmanija, Nenagh Kemp, zatražila je od 55 studenata da odgovore, a potom naglas pročitaju, tekstualne poruke napisane na engleskom, a potom i one u skraćenoj verziji.

Uočila je da studentima treba manje vremena da pročitaju one pojednostavljene, ali da im istovremeno treba duplo više vremena da ih pročitaju naglas i razumiju.

Također, studenti su napravili više grešaka čitajući ove SMS poruke, u odnosu na one napisane na ispravnom engleskom, saznaje Reuters.

"Pisati pojednostavljeno je lakše, ali kad to treba pročitati, ljudima treba više vremena. Kao vješti odrasli čitači, navikli smo čitati cijele riječi i rečenice, tako da nam je teže to dešifrirati", objašnjava profesorica.

Kemp tvrdi da je istraživanje pokazalo da, uprkos popularnom vjerovanju da skraćivanje SMS poruka uništava sposobnost pisanja, ono se zapravo ne reflektuje na literarne vještine, barem ne kod odraslih.

"Korisno je skraćivati poruke na mobilnom telefonu, jer tako štedite vrijeme, ali morate biti sigurni da će vas osoba kojoj pišete moći razumjeti", dodaje. "Također, ne dajte da vam se to dešava i u e-mailovima, studentskim esejima ili prijavama za posao. Ograničite to."