Sigurnost na aerodromima
0

Skeneri za tijelo narušavaju privatnost

Sarajevo-x.com
Skeneri na aerodromima, koji su možda i mogli da spriječe Božićni pokušaj da se digne u zrak putnički avion Delta Airlinesa, instalirani su tek na nekoliko aerodroma na svijetu, najviše zbog bojazni da narušavaju uvjete privatnosti, zbog mogućnosti mašine da vidi kroz odjeću.

Ova tehnologija je postavljena na najmanje 19 američkih aerodroma, dok je u Evropi broj znatno ograničen.

Nigerijac Umar Farouk Abdulmutallab optužen je za prenošenje znatne količine eksploziva. Greška se desila jer dotični nije prošao kroz skener na amsterdamskom aerodromu. Skener koji pregledava tijelo u cijelosti je mogao da bude od velike pomoći u ovakvom slučaju.

Ova tehnologija je izazvala velika negodovanja zbog narušavanja privatnosti, jer pokazuje konture tijela, do najsitnijih detalja.

“Ove mašine prave virutelno razotkrivanje ljudskog tijela, tako da otkrivaju veličinu i oblik čovječijeg tijela“, rekao je Jay Stanley iz American Civil Liberties Union of Technology, prenosi AP.

Umar je prošao rutinski pregled na aerodromu u Amsterdamu, prije nego se ukrcao, tako da je sakrio eksploziv u donje rublje. S obzirom da ovakvi predmeti ne pokreću detektore za metal, naređeno je da se odmah postave dva tipa skenera koji će omogućiti mnogo bolji pregled.