Tehnologija
0

Skateboard koji ide uzbrdo je najlakše električno vozilo na svijetu

Klix.ba
Kada je riječ o električnom vozilu obično ljudi pomisle na automobile poput Teslinog Modela S ili Chevy Volta, no, kalifornijska kompanija Sunnyvale želi promijeniti tu percepciju svojim električnim skateboardom za kojeg tvrdi da je najlakše električno vozilo na svijetu.

Projekt Boosted Boards je bio uspješan na Kickstarteru prošle godine kada je prikupio 467.000 dolara. Radi se o skateboardu teškom 5,4 kg koji ima elektirični pogon. Njegov motor ima 2,6 KS, a sa jednim punjenjem baterije korisnik može preći 9,6 km.

"Skateboard je veoma lagan i prenosan, a trenje je mnogo manje prilikom kretanja. Njega ne morate parkirati, zaključavati niti vam gužve u saobraćaju predstavljaju problem", rekao je Sanjay Dastoor, koji je radio na motorizovanom skateboardu.
On tvrdi da skateboard može dostići brzinu do 32 km/h u brdovitom San Franciscu. Nešto lakši korisnici mogu ostvariti i veću brzinu. Skateboardom se upravlja daljinskim upravljačem koji ima dugmad za kretanje unaprijed i za kočenje, a tu je i pokazivač statusa baterije.

Boosted Boards skateboard je moguće naručiti po cijeni od 1.299 dolara. [VIDEO] https://www.youtube.com/watch?v=Rdtj9jDfU_w&feature=player_embedded[/VIDEO]