Optužbe za kompaniju Google
0

Sigurnost SAD-a ugrožena otkrićem tajnog aerodroma

Sarajevo-x.com
Kompanija Google je optužena da je ugrozila nacionalnu sigurnost SAD-a dopuštajući uvid u snimke tajnih vojnih baza iz zraka putem online kompjuterskog programa Google Maps, piše Daily Mail.

Optužbe za Google su uslijedile nakon što je korisnicima interneta omogućeno da pronađu vojne baze te da ih zumiraju i vide aerodrome i tajne vojne bespilotne letjelice.

Otkriće tajnog aerodroma na jezeru Yucca u Nevadi, koji se koristi za testiranje letjelica R-170, sličnih onoj koja je izgubljena u Iranu prošle sedmice, dodatno je zabrinulo američke vlasti.

"Irance najviše interesuju američke vojne baze jer im to govori mnogo o našim špijunskim misijama", rekao je bivši pukovnik američkih zračnih snaga Cedric Leighton.

Na internet-stranici Flightglobal.com je objavljeno otkriće tajnog aerodroma na jezeru Yucca. Na pisti tajnog aerodroma vidi se letjelica Predator ili Reaper.

"Satelitski snimci nastali početkom 2011. godine, dostupni na Google Mapsu, otkrivaju aerodrom čija je pista duga 1.585 metara. Na njoj se vidi letjelica. Čini se da se radi o General Atomics MQ-1 Predatoru ili M1-9 Reaperu.

"Zračna baza ima četiri hangara različitih veličina. Tu je i hangar sa preklopnim vratima koji je karakterističan za hangare u kojim se čuvaju američke bespilotne letjelice za špijunažu", piše na pomenutoj stranici.

Dakle, snimci omogućavaju stranim vladama da lako otkriju tajne američke špijunske letjelice.

Ranije su objavljene fotografije letjelice Pilatus PC-12 i Beechcraft King Air koje je koristila kompanija Lockheed Martin.

Leighton je rekao da vjeruje da Google ima pravo javno objaviti fotografije, ali da treba odustati od toga jer na taj način ugrožava vojne operacije. On je dodao da je američka vojska prethodno sprečavala Google da pravi snimke vojnih baza za potrebe Google Eartha.

Objavljivanje satelitskih snimaka tajnih vojnih baza je ''vruća tema'' jer su u prethodnim slučajevima otkrivene njihove tačne lokacije. Primjer je vojna baza u Denveru.

Fotografije snimljene u pakistanskoj provinciji Balochistan otkrivaju letjelice Predatore na pisti Shamsi.

Dr. John Michener, naučnih koji radi u sigurnosnoj firmi Casaba, rekao je da bi Googleu trebalo dozvoliti objavljivanje fotografija letjelica jer se nacionalni zakoni ne primjenjuju iznad atmosfere.

"Naviknite se na to. Znamo gdje se nalaze sateliti. Uvijek je moguće poduzeti određene mjere kojima se nešto može sakriti", rekao je Michener.

On je dodao da bi problem mogao nastati ukoliko bi američka vlada na internet "ubacila" kod koji bi blokirao pristup tajnim fotografijama, a Google bi tada mogao početi šifrovanje svojih fotografija.