Novi izum
0

Sigurnosni skener koji čita misli

Sarajevo-x.com
Iako zvuči kao iz naučnofantastičnih filmova, stručnjaci tvrde da, ne samo da postoji, već da će skener koji čita misli uskoro okončati zabrane na uvoz alkohola, duge redove po aerodromima, te da je to novi korak u borbi protiv terorizma.

Uređaj koji se zove "Malintent" koristi sofisticirane senzore kako bi očitao tjelesnu temperaturu, otkucaje srca i disanje. Kada se svi ovi faktori analiziraju mogli bi pripadnike sigurnosti dovesti do potencijalnih terorista.

Oprema očitava pokrete tijela unutar samo jedne minute, te daje dalje indikacije kriminalne namjere. Za sada ovaj 'telepatski' skener može prepoznati sedam osnovnih emocija, a što je još nevjerovatnije programiran je na način da može razlikovati osobu koja je samo pod stresom od potencijalnog teroriste.

Skener "Malintent" razvijen je na odjelu za nauku i tehnologiju američke vlade, te je već testiran na 144 dobrovoljca.

"Uređaj ne predviđa ko ste vi, ne donosi sud o vama, već samo procjenjuje datu situaciju. Analizira vas dok prolazite kroz vrata, na osnovu zadatih standardnih specifikacija, te mjeri i procjenjuje vaše reakcije dok se približavate sigurnosnoj provjeri. Dobra stvar je što, nakon završetka provjere, odbacuje podatke o vama. Dakle, ne prati ko ste vi i ne narušava vašu privatnost", objasnio je vođa tima, koji je radio na projektu razvijanja telepatskog skenera Bob Burns.

Tehnologija "Future Attribute Screening Technology" (FAST) na kojoj se bazira navedeni skener, omogućava putnicima da kroz sigurnosne provjere prođu unutar dvije do četiri minute. S obzirom da je programirana da očitava namjeru, kreatori FAST-a nadaju se da će se jednog dana moći koristiti na stadionima, na aerodromima, te u trgovačkim centrima.