Tehnologija
30

Sigurnosne kamere će otkrivati zločine i prije nego što se dese

Klix.ba
Nova generacija kompjuterizovanih kamera će moći primijetiti da je neko terorista ili kriminalac i prije nego počine neki zločin.

Uređaji će biti postavljeni na mjestima kao što su željezničke stanice ili javne građevine, gdje će skenirati prolaznike i analizirati njihovo ponašanje. Korištenjem velikog broja parametara za "normalno" ponašanje, u slučaju sumnje, kamera će osiguranju slati poruku o opasnosti.

BRS Labs, proizvođač kamera, je već postavio ove uređaje širom Sjedinjenih Američkih Država. Kamere se nalaze na turističkim atrakcijama, zgradama vlade i vojnim bazama. Postoje planovi za postavljanje kamera i u vozila javnog prijevoza, prenosi Daily Mail.

Kamere mogu pratiti do 150 ljudi u bilo kojem trenutku u realnom vremenu, a u toku korištenja će im se povećavati baza podataka o sumnjivom ponašanju osoba, prema kojoj će odlučivati da li je neko sumnjiv ili ne. Prema izvještajima iz BRS Labsa, kamere će imati mogućnost da uče iz onoga što posmatraju.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, pomoću koje su napravljene, kamere će moći kompenzirati nedostatak svjetla, što dodatno umanjuje potrebu za ljudskim nadgledanjem.