Tehnologija
0

Šestina ljudske populacije ima pristup Internetu

Sarajevo-x.com
Pristup Internetu na ovaj ili onaj način ima blizu 1,1 milijardi ljudi. Od toga njih blizu 300 miliona pristupa Internetu koristeći brze konekcije, objavila je kompanija za internet konsalting Point Topic. Iako ova statistika izgleda jako dobro, kada se pogleda malo detaljnije otkriva se duboka podijeljenost u digitalnom svijetu.

Dok je raširenost broadband interneta u zapadnoj Evropi, Sjevernoj Americi i tehnološki razvijenim zemljama Azije na visokom nivou, u zemljama trećeg svijeta, pogotovo u Africi, situacija je sasvim drugačija. Većina tih zemalja nema razvijenu telefonsku infrastrukturu, a o pristupu Internetu da i ne govorimo.

Kada govorimo o korisnicima broadband interneta, Amerikanci su na prvom mjestu sa više od 60 miliona pretplatnika. Kina je na drugom mjestu, ali mogla bi brzo prestići Ameriku. Prije samo godinu dana, Kina je imala 41 milion broadband pretplatnika, a samo 12 mjeseci kasnije taj broj se popeo na 56 miliona.

Japan se nalazi na trećem mjestu sa 26,5 miliona korisnika brzog interneta, a Njemačka je četvrta sa 16 miliona. Francuska je peta (15.3 miliona), Južna Koreja šesta (14,1 milion).

Što se istočne Evrope tiče, iako je nivo raširenosti brzog interneta i dalje relativno mali. Ipak, ovogodišnji rast priključaka je od 10%, te stavlja regiju na prvo mjesto po godišnjem procentu rasta. Listu zemalja sa najvećim rastom u prvom kvartalu 2007. godine predvodi naš zapadni susjed, Hrvatska. Kod njih je zabilježeno 25-postotno povećanje broja priključaka brzog interneta. Iza Hrvata slijede Ukraina (15%), Bugarska (10.94%), Mađarska (10.38%) te Poljska (9%),

U skraćenoj verziji kompanije Point Topic Bosne i Hercegovine nema.

Najfriškije informacije do koji smo mogli doći u kratkom vremenskom periodu jesu oni Regulatorne agencije za komunikacije za 2005. godinu. Dakle, 2005. u Bosni i Hercegovini bilo je ukupno 176.491 internet pretplatnika. Od toga, 14% su bila pravna lica.

  • 162.789 pretplatnika, odnosno 92%, Internetu su pristupala dial-up konekcijom.
  • 2005., broadband korisnika je bilo 13.702 (8%) što je duplo više nego 2004. godine. No, koji je udio pravnih lica u ovom postotku nije poznato.