Tehnologija
0

Šest najboljih načina da iskoristite svoj stari hard disk

Sarajevo-x.com
Ako se godinama bavite informatikom, sigurno ste nakupili respektabilnu količinu hard diskova, eksternih ili internih. "Lifehacker" vam donosi deset načina da ih pametno iskoristite.

1. Pretvorite stari disk u eksterni hard disk

Ako nemate dovoljno eksternih diskova a imate nekoliko starih hard diskova, najbolji način da ih iskoristite je da ih stavite u kućište sa USB-priključkom.

2. Napravite backup podataka s računara

Ako to niste učinili do sada, najpopularniji način korištenja eksternih diskova je automatski backup. Bilo da koristite programe poput Mozyja ili SyncBacka na Windowsu ili Time Machinea na OS X, jedino što je važno da bitne podatke sačuvate od mogućeg gubitka.

3. Klonirajte hard disk koji trenutno koristite

Iako vam backup podataka na drugi hard disk osigurava da ih možete povratiti ako se bilo šta dogodi vašem računaru, korištenje eksternih diskova za direktno kloniranje trenutnog hard diska pruža vam mnogo brže riješenje. Potrebno vam je više manuelnog rada, ali ako dođe do kvara diska u vašem računaru, svoje podatke možete početi koristiti vrlo brzo (za razliku od onoga kad morate reinstalirati operativni sistem i onda prebacitivati svoje podatke).

4. Spremite backup preko Windows Home Servera

Backupi koji radite u kući su fantastični, ali su podložni požarima, poplavama i ostalim nesrećama. Iako možete automatski spremiti podatke na Windows Home Serveru, lijepo je imati i backup servera.

5. Zamijenite eksterni disk sa diskom u svom računaru

Ponekad kada kupite eksterini hard disk shvatite da vam ne treba dodatni prostor, u tom slučaju, otvorite kućište eksternog hard diska i zamijenite hard disk na laptopu za taj noviji i bolji.

6. Snimite i igrajte svoje igre sa eksternog diska

Ako volite igrati igre, ali lako gubite CD-ove, snimanje tih igara na hard disk možete ubrati vrijeme učitavanja igre i sačuvati CD-ove od propadanja, a i vaše igre će vam uvijek biti pri ruci.