Tehnologija
46

Šest ideja koje će uskoro promijeniti svijet

Klix.ba
U magazinu BBC-a s fokusom na nauku i tehnologiju nedavno su objavljene pojedine ideje koje bi uskoro mogle promijeniti svijet.

Ukupno je u fokusu bilo 39 ideja, a u nastavku donosimo neke od najimpresivnijih:

1. Vozila koja se kreću na hidrogen

Trenutno najveći problem u punoj realizaciji ove ideje predstavlja nedostatak pumpi. Britanska akademija za nauku i tehnologiju radi na rješenjima koja će omogućiti da dvolitarska boca hidrogena pokreće prosječno privatno vozilo.

2. Supersonični vozovi

Kompresovani zrak i indukcijski motori u vakumiranoj cijevi omogućit će da se supersonični vozovi kreću brzinom od preko 1.200 kilometara na sat.

3. Internet za sve ljude na planeti

The Washington Post je nedavno objavio da Elon Musk očekuje dozvolu američkih vlasti da u zemljinu orbitu pošalje 4.000 manjih satelita koji bi omogućili internet pristup svim ljudima na zemlji, čak i onima koji žive u zabačenim krajevima planete.

4. Kamioni bez vozača

Mercedes-Benz sarađuje s kompanijom Peloton kako bi proizveli kamione kojima neće trebati vozači. To smanjuje potrošnju goriva, kao i druge troškove.

5. Gašenje požara pomoću zvuka

Studenti iz SAD-a Seth Robertson i Viet Tran osmislili su uređaj koji gasi požar pomoću zvuka. Ovo bi u budućnosti moglo znatno doprinijeti lakšem gašenju šumskih požara, što je u proteklim godinama bio veliki problem u svijetu.

6. Pokretni aparati za preradu vode

Prema podacima UN-a 780 miliona ljudi trenutno nema pristup čistoj vodi. Kako bi se izborili sa ovim problemom, inovatori iz Velike Britanije su osmislili pokretni aparat za preradu vode.