Protest protiv zakona o pirateriji
0

Senatori podržali Wikipediju i Google

SRNA
Nekoliko američkih senatora odlučilo je da povuče podršku nacrtu zakona protiv piraterije poslije protesta velikih američkih siteova poput Wikipedije i Googlea i reagovanja njihovih birača.

Istovremeno, filmska i muzička industrija koje su najčešće mete piraterije pokušavaju da ponovo preokrenu javno mnjenje i zvaničnike u korist zakona.

Senatori  Roy Blunt, Chuck Grassley,  Orrin Hatch,  John Boozman  i Mark Rubio, koji su bili među predlagačima spornog zakona, saopštili su da povlače podršku. Neki od njih su optužili lidera većine u senatu Harryj Reida da je ubrzao zakonsku proceduru u nastojanju da se usvoji zakon.

Obrazlažući odluku, Blunt je rekao da zakon ima "duboke nedostatke," dok su Rubio i Boozman naveli "neželjene posljedice" koje bi mogle proizići iz njega. Svi oni su ujedno ponovili da podržavaju borbu protiv internet piraterije.

Wikipedia, besplatna svjetske internet enciklopedija jučee je bila zatvorena.

Google i drugi siteovi su koristili crne linije kakve se koriste za cenzuru kako bi privukli pažnju na dotada relativno nepoznati zakonski prijedlog da se onemogući pristup sajtovima u inozemstvu koji trguju ukradenim sadržajem i falsifikovanom robom.

Mnogi od siteova koji su učestvovali u protestu pozvali su korisnike da kontaktiraju svoje predstavnike u Kongresu, što je očigledno brzo dalo rezultate.
Usvajanje pomenutog nacrta zakona je prioritet za industriju zabave, farmaceutske kompanije i izdavače koji tvrde da ih internet piraterija košta više milijardi dolara godišnje. Internet kompanije, međutim, tvrde da bi zakon ugrozio inovacije i slobodu govora i kompromitovao funkcionisanje interneta.

Zakonom je prvobitno bilo predviđeno da američko Ministarstvo pravde, preko suda, ima mogućnost da naredi siteovima kao što su Google ili Yahoo da izbrišu linkove ka stranim internet siteovima koji imaju neki piratski sadržaj i tako onemoguće korisnike u SAD da ih posjećuju.

Wikipedia i ostali siteovi navode da bi takvim prijedlogom zakona došlo do cenzure i da bi on u praksi bio nesprovodiv, jer bi moralo da se pazi na hiljade informacija koje se nalaze na linkovima za strane sajtove, i da se za svaku pojedinačno provjerava da li je piratska.