Tehnologija
6

Selfie fotografije će zamijeniti šifre kreditnih kartica

Klix.ba
Vlasnici kreditnih kartica će u budućnosti umjesto šifri koristiti selfie fotografije ili otisak prsta kako bi obavili online transakcije.

Prema pisanju BBC-ja, kompanija MasterCard će omogućiti svojim korisnicima da umjesto šifri koriste selfije ili otisak prsta. Ova vrsta identifikacije će se početi koristiti ovog ljeta u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Holandiji, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Španiji. Identifikacija će se obavljati pomoću aplikacije pod nazivom Identitiy Check.

Po novom sistemui, korisnici će morati unijeti detalje o kreditnim karticama, a otisak prsta i selfie će se koristiti u slučajevima kad bude potrebna dodatna identifikacija. Što se tiče sigurnosnih mjera, korisnici će morati trepnuti tokom pravljenja selfieja kako bi dokazali da postojeća fotografija nije već korištena.

"Klijenti mrze šifre. Znamo da se najčešće koristi šifra 123456, koja nije sigurna. Osim toga, ljudi koriste iste šifre u različite svrhe na različitim sajtovima. Ako jedan bude hakovan, u opasnosti su svi ostali. U modernom svijetu svi imaju mobitele, a internet je dostupan svugdje. Trebamo koristiti biometrijsku tehnologiju za identifikaciju", izjavio je šef sigurnosti u kompaniji Mastercard Ajay Bhalla.