Čuvajte se, zabušanti
0

Šefovi kompanija pomoću programa uhode uposlenike

Sarajevo-x.com
Dani uživanja u produženoj pauzi za ručak tokom radnog vremena uskoro bi mogli postati prošlost. Opravdanje zbog gužvi u saobraćaju više neće biti od koristi. Britanski izumitelj je dizajnirao aplikaciju za mobitel koja "špijunira" lijene uposlenike i koja prati koliko se koristi službeni automobil.

Aplikacija "Crystal Ball" radi kao i satelitski navigacijski sistem u automobilu. Šefovima kompanija omogućava da prate lokaciju svojih uposlenika, kao i ono što rade putem interneta na službenom mobitelu.

Aplikacija je kompatibilna sa svim "pametnim" mobitelima, a nagovještava kraj produženim pauzama koje su uposlenici prethodno pravdali dugim poslovnim telefonskim razgovorima i gužvom u saobraćaju. Program je izumio Raj Singh (49) kojem su se šefovi žalili da uposlenici koriste službene automobile za privatne potrebe.

Kada se uposlenici logiraju na početku dana, aplikacija njihovom šefu omogućava da prati njihovo kretanje i aktivnost na mobitelu. Na kraju radnog dana, uposlenik može aktivirati opciju koja mu dozvoljava privatno korištenje mobitela. Aplikacija može dati informaciju i o tome ko vozi kompanijin automobil, kao i o tome koliko osoba ima u automobilu. Dostupni su i podaci o brzini kretanja automobila, njegovoj lokaciji, udaljenosti i vremenu putovanja.

Prikupljanje ovakvih podataka košta oko sedam funti mjesečno, a podaci ostaju sačuvani tri mjeseca. To omogućava šefovima kompanija da downloaduju i sačuvaju podatke za izradu izvještaja, piše "Daily Mail".