Tehnologija
0

Saznajte ko ste i odakle dolazite!

Sarajevo-x.com
Nova web stranica GeneTree.com želi pomoći svima onima koji traže odgovor na pitanje: "Ko sam ja uopće?“. Naime, funkcionalnost sajta zasniva se na kombiniranju DNK podataka osobe koja traži odgovor sa informacijama dostupnima sa stranice za društveno umrežavanja MySpace.com i pretraživača Googlea.

Stranica www.genetree.com koja je sa radom počela danas obećava korisnicima potrebne alate kojima će sami moći sastaviti svoje porodično stablo sa podacima koji sežu i u vrijeme prije pisanih podataka i u najudaljenije krajeve svijeta.

"GeneTree nudi zabavan i jednostavan način da saznate više o svojoj porodici o tome ko ste zapravo i odakle dolazite“, kazao je izvršni direktor stranice James Lee Sorenson.

Kako bi svojim korisnicima omogućili što bolje i vjerodostojnije podatke, GeneTree obezbijedila je pristup fondaciji Sorenson Molecular Genealogy koja u svojoj bazi podataka ima genetičke informacije o oko 100.000 ljudi i njihovih šest miliona predaka.

Korisnicima koji žele analizu svoje DNK kako bi saznali više o sebi, GeneTree također nudi mogućnost te analize u svojim laboratorijama.

Predstavnici ove neobične stranice garantuju zaštitu privatnosti svojih korisnika.