Novost iz Samsunga
0

Savitljivi mobitel može izdržati udarac čekićem

Sarajevo-x.com
Demonstracije savitljivih ekrana su do sada bile spektakl na tehnološkim sajmovima. Ove sedmice je kompanija Samsung predstavila najveći znak da će uređaji visoke tehnologije postati realnost. AMOLED ekrani veličine 4,5 inča, koji su debeli samo 0,3 mm, predstavljeni su u januaru.

Ovosedmični izvještaji govore da će mobiteli koji koriste pomenutu tehnologiju i koji mogu "preživjeti" udarac čekićem, na tržište biti plasirani u drugom kvartalu 2012. godine.

Tehnologija se zasniva na slojevima grafena, više slojeva atoma ugljika spojenih zajedno, koji štite sloj "tečnog" kristala, a koji čini ekran.

Početkom godine se pojavila informacija da kompanija Samsung ima kapacitet da proizvede velike količine savitljivih ekrana, ali niko nije znao za šta su namijenjeni. Samsung je kasnije objavio fotografije konceptnog mobitela koji je opremljen ovom tehnologijom, a to je Galaxy Skin.

Mobiteli koji koriste ekrane od grafena bi bili praktično nesalomivi, te bi imali prednost nad svim ostalim "pametnim" telefonima na tržištu. Prema izvještajima "International Business Timesa", Samsung Galaxy Skin će se na tržištu pojaviti početkom sljedeće godine, objavio je Daily Mail.