Tehnologija
0

Saudijska Arabija i Rim blizu dogovora o BlackBerryju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Saudijska Arabija je ipak dopustila kanadskom proizvođaču BlackBerryja da nastavi pružati svoje mobilne usluge u toj zemlji, no za uzvrat će Research In Motion tamošnjim vlastima trebati dostaviti kod pomoću kojeg će se moći nadzirati njegovi mobilni telefoni.

Saudijska novinska agencija je saopćila da je RIM-u i trima saudijskim telekomunikacijskim operaterima produžen rok do kojeg trebaju postići dogovor kako bi BlackBerryjevi servisi funkcionirali na način da zadovoljavaju tamošnje zakone, prenosi Bloomberg.

Saudijske vlasti su izjavile da im je nadzor nad mobilnim uslugama važan zbog sprječavanja terorističkih i drugih ilegalnih aktivnosti.

RIM se sa sličnim zahtjevima koji se tiču BlackBerryjevih usluga elektroničke pošte i SMS poruka suočava i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji i Indoneziji.

Emirati, baš kao i Saudijska Arabija, cenzuriraju pristup internetu, osobito stranicama s pornografskim sadržajem i nekim političkim stranicama.

Stručnjaci misle da RIM-ovi aparati osiguravaju bolju zaštitu podataka nego većina smartphonea, što znatno otežava kontroliranje njihovih korisnika.