Tehnologija
2

Sat Kisai analizira dah i otkriva da li ste pijani

Klix.ba
Japanska kompanija Tokyoflash je proizvela "pametni" sat, koji može analizirati dah i otkriti da li je korisnik pijan ili ne.

Sat kompanije Tokyoflash, koji je nazvan Kisai, ima ugrađen uređaj za analizu daha u koji korisnik puše, a sat potom pokazuje jedan od tri nivoa pijanosti. Zeleno svjetlo znači da je korisnik trijezan, žuto znači da korisnik ima do 0,6 promila alkohola u krvi, a sve preko toga označava crvena boja. Sat je napravljen od nehrđajućeg čelika, a ima bateriju koju je moguće puniti. Korisniku je dostupna i igra kojom može provjeriti da li je trijezan. On treba pritisnuti dugme kako bi zaustavio liniju u pokretu na centru ekrana.

Proizvođač je upozorio da se korisnici ne trebaju u potpunosti osloniti na sat kako bi procijenili da li su sposobni za vožnju nakon pijenja alkohola.

"Ovaj sat je namijenjen zabavi. Proizvođač ne garantuje da će rezultati analize daha biti potpuno tačni i pouzdani te ne prihvata odgovornost za posljedice njegovog korištenja", navodi se u priručniku.