Tehnologija
4

Sarajlija izumio električni skejt sa kojeg se ne može pasti

Piše: A. U.
Senad Šećerbegović
Senad Šećerbegović
Uspješni i nagrađivani bh. inovator Senad Šećerbegović patentirao je električni skejt sa kojeg se ne može pasti, a koji bi trebao biti proizveden naredne godine.

Električni skejtovi prave se u mnogim zemljama, a patenti uglavnom stižu iz SAD-a. Šećerbegovićev patent je prvi i jedini bh. patent u ovoj oblasti, a trenutno je u fazi izlaganja i zaštite. Cijena konačnog proizvoda trebala bi biti blizu 450 dolara.

"Dosadašnjim modelima skejtova upravljalo se naginjanjem tijela, pri čemu je pritisak na most kočio bočne točkove te je dolazilo do gubitka ravnoteže i čestih padova. Ovaj patent trebao bi omogućiti upravljanje bez gubitka ravnoteže i naginjanja tijela", objasnio je Šećerbegović.

Njegov skejt trebao bi omogućiti vožnju trotoarom, bez grba i rupa. U rukama "vozača" nalaze se upravljači pomoću kojih se koči, ubrzava ili skreće.

Skejt upravlja kočenjem bočnih prednjih točkova, baš poput gusjeničara. Predviđen je za jednog putnika sa ruksakom tereta, odnosno težinu do 125 kg. Dva motora i baterija nalaze se u kućištu ispred daske, a predloženi materijal su karbonska vlakna. Motori omogućavaju brzinu do 36 km/h, a baterija omogućava 50 minuta vožnje i puni se kočenjem i upravljanjem na nizbrdici.

Električni skejt ima tri točka, od kojih zadnji sadrži i romobilsku petnu kočnicu, a jedina mogućnost pada je pri vožnji oštećenim trotoarom.

Šećerbegović je za svoje inovacije dobio mnogobrojne nagrade širom svijeta.

"Dobio sam nagradu u ukrajinskom Sevastopolju, Parizu, Ženevi, Seulu i Beogradu", kaže ovaj elektrotehničar koji je studirao biologiju, ali, kaže, nije uspio diplomirati.

"Inovatorstvom se bavim iz hobija i zadovoljstva, a ne radi profita ili koristi", rekao je Šećerbegović.