Tehnologija
0

Sarajevo: Završen seminar o suzbijanju Internet kriminala

FENA
BiH se nalazi na početku Internet revolucije i sigurno će ekspanzijom njegove upotrebe doći i sigurnosne prijetnje za firme i za pojedince, upozorio je šef tima za kompjuterski kriminal pri britanskom Uredu unutarnjih poslova Justin Millar, koji je vodio seminar o suzbijanju Internet kriminala, što je danas okončan u Sarajevu.

On je naglasio da odgovor na ove prijetnje treba doći ne samo od vlade i policije već i u partnerstvu s firmama koje pružaju Internet usluge ili posluju putem Interneta.

Millar je učesnicima seminara, koji su zajedno organizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i Ambasada Velike Britanije u BiH, prenio iskustva u ovoj oblasti iz Velike Britanije.

Kako je saopćeno iz Ambasade Velike Britanije u BiH, cilj seminara je bio da učesnici upoznaju Konvenciju Vijeća Evrope o Internet kriminalu, te steknu dodatna znanja o istražnim mjerama po uzoru na model Velike Britanije kada je u pitanju Internet kriminal.

Seminar je organiziran za više od 20 službenika državnog i entitetskih ministarstava pravde, ministarstava unutarnjih poslova, SIPA-e, Državne granične službe, te ureda tužilaca, kako bi se povećao operativni kapacitet ovih službi za suzbijanje Internet kriminala.