Tehnologija
47

San postaje stvarnost: Uskoro stiže leteći automobil

Klix.ba
San direktora američke kompanije Terrafugia, Carla Dietricha, o letećem automobilu uskoro bi se mogao ostvariti. Naime, iz ove kompanije najavljuju predstavljanje četverotočkaša koji može služiti kao automobil, ali i kao mali avion.

U Terrafugiji na ovom projektu rade od 2006. godine, a Dietrichova ideja o letećem automobilu rodila se dvije godine ranije.

"Smiješno je to što još uvijek nemamo ovakve stvari koje bi bile veoma korisne za društvo", kazao je Dietrich koji se još u djetinjstvu pitao zašto ne postoje male letjelice koje bi ljudima svakodnevno koristile za prelaske manjih udaljenosti.

U ovoj američkoj kompaniji već su napravili jednu ovakvu letjelicu koja može ići brzinom do 160 kilometara na sat. Trenutno se radi na drugoj generaciji prototipa letećeg automobila.

Četverotočkaša sa krilima pogoni obični benzin koji je mnogo jefitiniji od onog kojeg koriste komercijalni avioni.

Kako piše portal Mashable, vozači će morati imati pilotske licence jer američka organi za saobraćaj ovaj novitet prepoznaju kao avion, a ne kao automobil. Kad se pojavi na tržištu, cijena će mu biti oko 280.00 dolara što je u rangu nekog supersportskog automobila.