Tehnologija
15

Samsungovi savitljivi mobiteli bi mogli stići na tržište sljedeće godine

Klix.ba
Samsung odavno eksperimentiše sa savitljivim smartphoneima, a ranije je predstavio prototip sa savitljivim OLED ekranom. Međutim, južnokorejska kompanija bi mogla već sljedeće godine započeti prodaju smartphonea ovog tipa.

Prema riječima izvora bliskih kompaniji Samsung, dva savitljiva smartphonea bi mogla biti spremna do počekta 2017. godine te će imati OLED ekrane. Detalja je zasad malo, ali se spekuliše da će prvi uređaj biti kombinacija smartphonea i tableta sa 5-inčnim OLED ekranom koji će "porasti" na osam inča kada se uređaj u potpunosti otvori.

Drugi uređaj će biti sklopivi smartphone s ekranom na obje strane.

Kompanija Samsung definitivno ima tehnologiju za savitljive uređaje, a to je dokazala 2014. godine kada je objavila snimak konceptnog smartphonea koji se pretvara u tablet. Godinu dana ranije je predstavljen mali, tanki i funkcionalni OLED ekran koji se može u potpunosti saviti.

Samsung bi mogao predstaviti oba uređaja sljedeće godine na Mobile World Congressu u Barceloni koji se održava krajem februara. Uređaji se trenutno razvijaju pod kodnim imenom "Project Valley" i neće biti dio porodice Galaxy S.