Tehnologija ili magija
0

VIDEO / Samsung uvodi savitljive ekrane početkom 2012. godine

Sarajevo-x.com
Zvaničnici kompanije Samsung su rekli da će početi isporučivati uređaje sa savitljivim ekranima u prvoj polovini 2012. godine. Prvi će na tržište stići mobiteli sa savitljivim ekranima. Na sajmovima su predstavljeni i fleksibilni ekrani koji su "debeli" 0,3 mm.

Tokom posljednje video demonstracije je predstavljen tablet budućnosti koji nudi prijevod, video i 3D tehnologiju kakva još uvijek nije dostupna na tržištu.

Iako bi nova Samsungova tehnologija mogla biti samo koncept, fabrike na Dalekom istoku već rade na "stvarnim" verzijama, fleksibilnim mobitelima koji će se na tržištu naći početkom 2012. godine. Na istoj tehnologiji zajednički rade kompanije Samsung i Nokia.

"Fleksibilni ekran ćemo uvesti 2012. godine. Nadamo se da će to biti početkom godine", rekao je Robert Yi, šef za odnose s investitorima.

Yi je rekao da će prvi uređaji sa savitljivim ekranima biti mobiteli. Ovi ekrani bi se mogli primjenjivati za tablet kompjutere poput iPada.

Nokia je na događaju Nokia World predstavila osnovni prototip Nokije Kinetic, savitljivog mobitela.

Kinetic omogućava korisnicima da saviju ekran kako bi upravljali funkcijama povezanim sa muzikom i videoklipovima. Još uvijek nije poznato kada će Kinetic biti u prodaji.

Prethodno je Samsung demonstrirao OLED ekrane koje je moguće preklopiti. Korejski proizvođač je u januaru ove godine demonstrirao savitljive AMOLED ekrane veličine 4,5 inča i debljine 0,3 mm.

Predstavljen je i AMOLED ekran sa dijelom koji je moguće preklopiti bez razdvajanja.

Početkom godine su se pojavile spekulacije da Samsung ima kapacitet da proizvede velike količine ovakvih ekrana do početka 2012. godine, ali niko nije znao za šta će biti iskorišteni.

Fotografije konceptnog mobitela Galaxy Skin su se također pojavile na internetu. Skin je projekt studenata dizajna koji su iskoristili Samsungov logo i zaštitni znak.

Savitljivi ekrani su demonstrirani u različitim formama još od 2004. godine. Insajderi tvrde da će jednog dana laptopi i r-Book čitači imati kućište poput olovke u kojem će se nalaziti procesor, a da će ekran poput papira biti omotan oko tog kućišta, objavio je Daily Mail.