Rivalstvo sa Appleom
0

Samsung predstavio novi tablet kompjuter Galaxy

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Samsung je predstavila svoju tanju i lakšu verziju tablet kompjutera Galaxy kako bi odgovorila na uspjeh iPada kompanije Apple.

Tablet kompjuter Galaxy 10.1 je poboljšana verzija svog prethodnika koji je na tržište stigao u oktobru prošle godine.

Odlična prodaja Appleovog iPada je novi izazov za južnokorejsku kompaniju. U prvoj polovini godine je prodano 14 miliona iPada, dok ta brojka za Galaxy iznosi 7,5 miliona jedinica.

"Naš posao sa 'pametnim' mobitelima napreduje veoma brzo. Vjerujem da je samo pitanje vremena kada će se poboljšati i naš posao sa tablet kompjuterima", rekao je J. K. Shin, šef Samsungovog mobilnog odjela.

Samsung je Appleov najljući rival na rastućem tržištu mobilnih uređaja jer nudi konkurentnu cijenu. Ma tržištu mobilnih telefona je smanjena razlika između dva proizvođača, ali je Samsung još uvijek daleko na drugom mjesto kada se govori o tržištu tablet kompjutera. Analitičarska kompanija Garner procijenjuje da će se prodaja Samsungovih tablet kompjutera sljedeće godine povećati sa 70 na 108 miliona.

Prodaja iPhonea i iPada je ponovo Appleu pomogla da premaši očekivanja Wall Streeta u trećem kvartalu. U Appleu su zabrinuti jer potražnja za iPadom 2 premašuje mogućnost snadbijevanja ovim uređajima.

Cijena novog Samsungovog tablet kompjutera je 500 dolara na američkom tržištu, te je identična cijeni iPada 2. Samsung Galaxy je lakši i tanji od Appleovog uređaja.