Stručnjaci nisu oduševljeni
0

Samsung predstavio Galaxy S3 mini

SRNA
Kompanija Samsung Electronics predstavila je danas kompaktnu verziju svog najboljeg pametnog telefona Galaxy S 3, sa ekranom osjetljivim na dodir, koji po dimenzijama odgovara najvećem konkurentu iPhoneu 5 iz kompanije Apple.

Galaxy S3 mini ima ekran visoke definicije dijagonale četiri inča, što je za 0,8 inča manje od većeg brata. Ekran ima manju rezoluciju od 800 puta 400 piksela, u poređenju sa 1.280 puta 720 piksela na većem telefonu.

Kamera ima pet, umjesto osam megapiksela, a procesor sa dvostrukim jezgrom i radnim taktom od 1,5 gigahertza iz modela S 3 u miniju je spušten na nivo od jednog gigahertza.

"Ovo može da bude optimalan izbor za korisnike koji traže praktičniji pametni telefon", saopštio je Samsung. Kompanija nije objavila cijenu, niti datum početka prodaje novog modela, prenio je AFP.

Minijev ekran je iste veličine kao kod iPhonea 5, koji je imao premijeru prošlog mjeseca, ali ima slabije tehničke karakteristike od tog telefona.

Samsung i Apple trenutno vode žestoke okršaje pred sudovima u više od 10 zemalja povodom navodnog kršenja prava na tehničke patente.

Tehnološki komentatori u prvim reagovanjima nisu oduševljeni novim Samsungovim telefonom i ukazuju na njegove skromnije karakteristike u poređenju sa aktuelnim konkurentima.

"Jedini iPhone kojeg bi ovaj telefon mogao da porazi je model 3GS iz 2009. godine", piše komentator Los Angeles Timesa i ukazuje na nemogućnost minija da se poveže na mrežu 4G, što je "neprihvatljivo za telefon koji želi mjesto u društvu najboljih".